söndag 16 oktober 2016

Vad döljer sig bakom masken?


Vet du vad coulrofobi är? Det innebär att man är rädd för clowner. En rädsla som kryper sig inpå både vid synen av snälla och barnvänliga clowner och vid tanken på läskiga och ondskefulla clowner som de som finns i skräckfilmer.


Rädslan för clowner är inget nytt fenomen och det har funnits i många länder runt om i världen under lång tid. Men nu inför Halloween är det mer aktuellt i Sverige än någonsin och den senaste veckan har flera läskiga clowner synts till runt om i landet. Tidningar svämmar över av nyheter om clowner och polisen manar till lugn och ber folk att sluta klä ut sig. Ett perfekt läge för att skriva en skräcknovell med en läskig clown som lurar i skuggorna. Eller vad säger du?


Innan vi börjar med skrivarbetet ska vi fördjupa oss lite i denna clownfeber och läsa om skräcken som breder ut sig och samtidigt diskutera följande två frågor:


  • Varför är människor rädda för clowner?
  • Hur kan vi använda och utgå från denna rädsla och clownfeber för att skriva en spännande skräcknovell?
Inled med att titta på följande klipp:


Läs sedan lite i någon eller flera av artiklarna:




Diskutera frågorna ovan.

Nu är det dags att börja skriva...
I läskiga och spännande berättelser är beskrivningar av miljöer och personer viktiga för att skapa en skräckkänsla hos läsaren. Miljön där en läskig historia utspelar sig kan vara en helt vanlig vardagsmiljö, som en busshållplats en tidig morgon där skoleleven står och väntar på bussen exempelvis. Men skräcknovellen kan också handla om en mörk och enslig gammal stuga mitt ute i skogen en lördagsnatt när ungdomsgänget ska på upptäcktsfärd.
Det kallas att gestalta när man visar vad en person gör och hur känslor och stämning avspeglas i den personen rörelser exempelvis. Skriv som om du vore en kamera, som kan fånga in både bilder, ljud, dofter och känslor. Om man skriver i en text att: pojken var rädd, ger inte det några bilder i huvudet på den som läser. Om man istället skriver: pojkens händer skakade och han flackade oroligt med blicken är det lättare för läsaren att se pojken framför sig. Genom att använda flera sinnen och både syn, hörsel, lukt och känsel kan du utveckla dina beskrivningar av både miljöer och personer.
Om du vill utveckla din novell ska du gestalta genom att låna drag av verkliga personer till dina fiktiva karaktärer (påhittade personer). Fundera på hur just den här karaktären agerar i ett givet sammanhang. Försök att se de små detaljerna som gör att inte alla människor beter sig lika.
Vill du ha hjälp att komma igång?


Testa sedan att inleda med någon av följande startmeningar:
Det såg lite ut som den clownen som hade kommit på kalaset när han var liten. Men vad dolde sig bakom masken? Plötsligt…
Det var samma busshållplats som hon hade stått vid varje måndagsmorgon de senaste åren. Men något var annorlunda idag…
Fredagskvällen hade börjat så bra. Discot inne i stan hade varit det roligaste på länge. Nu efterhand när de cyklade genom skogsgläntan…
Det var Halloween. Kvällen hade precis börjat när clownen klev fram ur skuggorna…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar